Fakultáció választás

A fakultáció választás szempontjai:

10. osztály végére döntened kell arról, hogy milyen tárgyakat szeretnél fakultáció keretében magasabb szinten, emelt óraszámban tanulni.
Egyben egy lehetőség is, hogy kicsit már tervezd az érettségidet és az esetleges továbbtanulásodat is, vagyis előre gondolkodj a pályaválasztásodról.
Fakultációt választani nem minden iskolában kötelező, viszont érdemes, hisz nem tudhatod 1-2 év múlva esetleg mire lesz szükséged? Fontos, hogy testhez álló, számodra is érdekes és hasznos plusz órákat vegyél fel, melyek egyben további továbbtanulási terveidet is támogatják.
A fakultáció választásnál egy vagy két tantárgyat vehetsz fel, melyet emelt óraszámban fogsz tanulni. Fontos tudni, hogy ez nem a meglévő ismereteid ismétlése, nem korrepetálás, hanem magasabb szintű tudás megszerzése a cél, melynek birtokában felkészülhetsz az emelt szintű érettségire.

Miért fontos a jó választás?

 • A továbbtanulásod irányát befolyásolhatja, hisz nem mindegy hogy mely tárgyból teszel emelt szintű érettségit, mennyi plusz pontot sikerül szerezned?
 • Az érettségi eredménye, felvételi esélyeidet befolyásolja.
 • Tárgyakat leadni lehet, de újat felvenni már nehézkes, vagy nem is lehet, esetleg csak szintvizsgával engedélyezik. 

Mit érdemes a fakultáció választás előtt végiggondolni?

Érdeklődés:

 • Humán vagy reál beállítottságú vagy?
 • Természet vagy társadalomtudomány áll hozzád közelebb?
 • Milyen tárgyakat szeretsz, milyen témakörök érdekelnek, miben vagy jó, mely tárgyakat tanulod könnyen és szívesen?

Érdeklődési irányaid feltérképezésében segítségedre lehet:

Önismeret:

 • Milyen készségeid, képességeid vannak?
 • Milyen szakmák illenek a személyiségedhez leginkább?

Segítségedre lehet:

 • http://emiero.hu- ahol a teszt kitöltése után kapsz egy személyiségprofilt és megmutatja, hogy milyen szakmák illenek, hozzád, melyek azok, amiket inkább el kellene kerülnöd?
 • Nemzeti Pályaorientációs Portál - készségek, képességek kérdőív, kompetencia leltár kérdőív, munkaérték kérdőív

Pályaismeret:

Ha már sikerült kiválasztanod az irányt, ha már tudod, hogy milyen képzési területek érdekelnek, esetleg már konkrét foglalkozást is sikerült választanod, érdemes utána nézned, hogy mit is takarnak konkrétan az egyes képzési területek, milyen elvárások, munkakörülmények vannak egy adott szakmában.

Ehhez kaphatsz segítséget:

 • https://felvi.hu/szakleirasok tartalmazzák az adott felsőoktatási szak konkrét leírását, a tanulandó tárgyakat, kreditértékeket, a diplomaszerzés feltételeit, követelményeit.
 • Nemzeti Pályaorientációs Portál/filmek - szakmabemutató filmek, Nemzeti Pályaorientációs Portál/foglalkozások- foglalkozás leírások, szakmabemutató mappák - itt pontosan utána járhatsz, hogy egy adott szakmához milyen képzettség, milyen tanulási út szükséges, milyen munkakörülmények között fogsz dolgozni, milyen készségek, képességek szükségesek az adott szakmához, milyen egészségügyi követelmények vannak?

Ha mindezeken túl vagy és úgy döntöttél, hogy felsőoktatásba szeretnél továbbtanulni, akkor meg kell tervezned, hogy melyik tantárgyból fogsz emelt szintű érettségit tenni, illetve melyik tárgyat választod 5. érettségi tárgyként.

Ehhez szükséges áttanulmányoznod a szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok közleményt is, hogy megtudd, melyik érettségi tárgyból számolhatsz felvételi pontokat, az adott képzésnél van-e konkrét tárgyból emelt szintű követelmény. Ezt itt találod: https://felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_20A/tablazatok/FFT_2020A_1sz_tablazat.pdf.

Most visszajutottunk oda, hogy megtervezzük az érettségit, melyhez előtervezés a fakultáció választás, amiből szeretnél emelt szintű érettségit tenni, abból mindenképpen érdemes fakultációs plusz órákat is felvenned! Ha már sikerült eldöntened, hogy milyen foglalkozást szeretnél választani, hogy képzeled a jövődet, keress hozzá képzési lehetőségeket, ezek a képzések, felsőoktatási szakok pedig körülhatárolják, hogy mely tantárgyakból kell jó eredménnyel érettségizned, esetleg emelt szinten teljesítened.

Amit még figyelembe vehetsz:

 • Egy humán és egy reál tárgy választása - két utat is nyithatsz a továbbtanulásodhoz
 • Nyelv - mindig jól jön a nyelvtudás, ha emelt szinten érettségizel belőle és 60% feletti az eredményed akkor ez egyenértékű egy komplex (B2) középfokú nyelvvizsgával, mely a diploma átvételéhez szükséges.
 • Mérnöki pályák esetén - a matematika-fizika/informatika tárgyak szükségesek, ezekből emelt szinten érettségizni vagy előírt követelmény, vagy plusz pontokat kaphatsz érte. A felsőoktatásban is nagy előny, ha ezekből a tárgyakból többlet tudásod van, ezzel megkönnyítheted a műszaki területeken való érvényesülésedet.
 • Az emelt szintű képzés, a fakultáció nem jelenti törvényszerűen azt, hogy abból emelt szinten érettségizned is kell, ez lehetőség, viszont fakultáció nélkül nagyon nehéz emelt szinten jó teljesítményt elérned az érettségin.

Végezetül foglaljuk össze, hogy mik is a tudatos és jó választás szempontjai?

 • Mi az, ami érdekel?
 • Milyen készségeim, képességeim vannak?
 • Mit szeretnék elérni a következő 10 évben? Hol szeretnék továbbtanulni, milyen területen?
 • Mire lesz szükségem a legjobb érettségi és felvételi eredmény eléréséhez?

Ha a fentieken kívül még bármilyen kérdésed van, esetleg bizonytalan vagy valamiben, nyugodtan fordulj hozzánk kérdéseiddel on-line tanácsadásunk keretében anonim módon kérdezhetsz a fakultáció választással vagy bármi más téged érdeklő témában itt weboldalunkon, illetve e-mailben is felteheted kérdéseidet: szakszolgalat.vas.palyavalasztas[at]gmail[dot]com címen.

Jó és eredményes fakultáció választást kívánunk!!!