Meghívó

A Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézményének Pályaválasztási Tanácsadója szervezésében:

ÉLETÚT TERVEZÉS A XXI. SZÁZADBAN – A SIKERES SZAKMAI ÉLETPÁLYA ÖSSZETEVŐI, MOTIVÁCIÓI

című online pályaválasztási konferenciára.

Időpont: 2021.06.09. (szerda)

Helyszín: online esemény

A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tehet meg:

https://app.livestorm.co/admin-3/eletut-tervezes-a-xxi-szazadban-a-sikeres-szakmai-eletpalya-oesszetevoi-motivacioi?type=detailed

PROGRAM:

10:00 – 10:05      Megnyitó –köszöntő

Szakály Gerda főigazgató Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

10:05 – 10:30     Gondolatok a pályaválasztásról a tankerület szemszögéből 

Előadó: Fodor István tankerület igazgató – Szombathelyi Tankerületi Központ

10:30 – 11:20     Amikor a változás az egyetlen, ami állandó: a sikeres pályaépítés önismereti kérdései 

A pályaépítés az egyik legkomplexebb, folyton változó feladata az életünknek, ami mindig újabb és újabb kihívás elé állít minket. A jövőbeli pályánkat érintő döntéshelyzetekben általában nagy a nyomás, hogy a lehető legjobb megoldást válasszuk, miközben túl sok a figyelembeveendő szempont és az ismeretlen. Nem lehet teljes-körűen átlátni a kínálkozó képzési lehetőségeket vagy épp megjósolni, hogy minek lesz valóban értéke hosszútávon a munkaerőpiacon, ahol napról napra új munkakörök születnek és régiek tűnnek el. Egy mai fiatal karrierjében várhatóan folyamatosak lesznek az összetett döntéshelyzetek, ezért a legfontosabb annak a megerősítése, hogy ezeket magabiztosan kezelje. Az iskolapadban töltött időszak során kialakulhatnak a megfelelő alapok a pályaépítéshez: nem a tökéletes megoldás megtalálása a cél, hanem annak a támogatása, hogy egy fiatal minél sokrétűbb tapasztalatot szerezhessen, amin keresztül visszajelzést kaphat az erősségeiről és arról, hogy mi érdekli őt valójában. A munkaerő-piaci változásokhoz történő sikeres alkalmazkodás kulcsa valójában az önismeret, ami a folyamatos kísérletezésen és az ehhez kapcsolódó önreflexión alapszik. Karriertervező című önismereti naplóm idén nyáron jelenik meg azzal a céllal, hogy a pályaépítés önismereti kérdéseihez nyújtson sorvezetőt a karrierkezdéshez és az azon történő tudatos előrehaladáshoz, de tanulságainak jelentős része hasznosan támogathatja a fiatalabb korosztályt is. Az előadás során a résztvevők ennek szemléletéből és módszertanából is kapnak egy kis ízelítőt.

Előadó: Kamenyiczki Nóra - tanácsadó szakpszichológus, karrier tanácsadó – Empower Consulting

11:20 – 11:30   Kérdések, hozzászólások az előadáshoz

11:30 – 12:20     Az internet adta információszerzési lehetőségek a pályaorientáció területén

Szakmai berkekben a pályaorientációt kissé leegyszerűsítve ugyan, de egy információszerző folyamatnak tekintjük. Ennek a hazai gyakorlat szerint kiemelt célcsoportja az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok. Előadásunkban az őket támogató szakemberek számára kívánunk segítséget adni azzal, hogy átfogó képet nyújtunk a világhálóról szerezhető, téma szempontjából releváns ismeretek hozzáféréséről. Különös aktualitást ad munkánknak, hogy a pandémia következtében elmaradtak azok a különböző fórumok, alkalmak, rendezvények (nyílt napok, iskolai pályaorientációs napok, Szakmák éjszakája stb.), melyek lehetőséget biztosítanának a személyes informálódásra, tapasztalatszerzésre. Mindebben az ingerszegény helyzetben nem marad más megbízható forrás, mint az internet. De vajon mennyire megbízható? Az előadás során az ilyen típusú informálódás esélyeit és veszélyeit kívánjuk példákkal illusztrálva áttekinteni.

Előadó: Dr. Kenderfi Miklós Máté - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gazdaságtudományi Intézet, Humántudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docens 

12:20 – 12:30     Kérdések, hozzászólások az előadáshoz

12:30 – 13:20     Generációink életpályája.

Generációs különbségek, melyek miatt a paradigmahatárok és az érzelmi viszonyulások befolyással bírnak a pályaorientációban résztvevő emberekre és csoportokra. Életpályaépítés a fiatalok szemszögéből, motivációs sajátosságok a mai környezeti hatások és feltételek között. Mit okoz az értékindexek alakulása a pályaorientációban, és milyen kommunikációs eszközökkel lehet hidat építeni a komolyabb eltérések között? A szervező és a támogató munka különleges pillanatai, ahol sokan az alapfogalmak elfogadását is megkérdőjelezik, ezzel is nehezítve az amúgy sem könnyű helyzetet. Néhány alapvető kommunikációs hiba és a megfelelő technika bemutatása.

Előadó: Forró Tamás – kommunikációs szakértő, kutatási tanácsadó 

13:20     Kérdések, hozzászólások az előadáshoz

Megtisztelő jelenlétére számítunk!